Kilka zastosowań oleju kokosowego
Konserwuje deski do krojenia. Spryskaj swoją deskę odrobiną octu, umyj dobrze w ciepłej wodzie z mydłem. Po wyschnięciu delikatnie wmasuj olej kokosowy w deskę. To pozwoli odświeżyć drewno a także zapewni ochronę.
- Zastępuje masło. Nie możesz jeść nabiału, ale nie chcesz odstawić masła? Olej kokosowy może być smacznym zamiennikiem. Nadaje się do smarowania kanapek i tostów. Można użyć do naleśników i domowych ciast. Olej kokosowy jest też wspaniałym wegańskim substytutem masła.
- Nadaje się do przekąsek. Masz apetyt na coś szybkiego i odżywczego? Rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni i zrób własny popcorn. Te chrupiące białe kulki z delikatnym posmakiem kokosowym są naprawdę pyszne.
- Jest zamiennikiem tłuszczy przy pieczeniu. Wystarczy posmarować blachę do ciasta cienką warstwą oleju kokosowego. Ciasto nie przyklei się do spodu i boków blachy.