Maltitol 1000g
Opis
Maltitol to całkowicie naturalny zamiennik cukru (sacharozy) lub też alternatywa dla erytrolu oraz ksylitolu.
Pozyskiwany jest z ziaren zbóż, a jego smak i stopień słodkości są najbardziej zbliżone do cukru spożywczego. W małych ilościach jest bezpieczny nawet dla osób chorych na cukrzycę lub z insulinoopornością.
Maltitol stosuje się gównie jako słodzący dodatek do produkcji żywności. Znajdziemy go między innymi w produktach o obniżonej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru w jogurtach, zdrowych słodyczach, gumach do żucia.
Sposób użycia:
Podobnie jak inne zamienniki cukru można go używać zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Nie powoduje ryzyka próchnicy, ponieważ nie jest rozkładany do postaci kwasów przez bakterie znajdujące się w przestrzeniach między zębami. W przeciwieństwie do erytrolu jest też odżywką dla jelit i przez to wpływa pozytywnie na procesy trawienne.
Maltitol w kuchni może zastępować nam biały cukier. Idealny do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, deserów oraz ciast.
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc bezbarwny roztwór
Zalecana dzienna porcja:
Należy pamiętać, że chociaż maltitol jest dobrze tolerowany przez organizm człowieka, to podobnie jak inne zamienniki cukru, jego większe ilości mogą być przyczyną wzdęć i innych problemów gastrycznych. Z tego powodu zalecane dzienne spożycie powinno wynosić między 20 g, a 50g
Informacje o alergenach:
- Produkt może zawierać orzechy: gluten, sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy.
Przechowywanie:
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Wartość odżywcza produktu: W 100 g
Wartość energetyczna: 240kcal /1005kJ
Białko: 0g
Węglowodany: 98g
– w tym alkohole wielowodorotlenowe: 98g
Tłuszcz: 0g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.