Różnica między olejem rafinownym a nierafinowanym

Olej rafinowany powstaje w wyniku 4 stopniowego procesu z udziałem wysokiej temperatury ponad tj. 200°C pary wodnej ( do destylacji ) oraz chemikali ( najczęściej stosowany rozpuszczalnik o nazwie heksan – przy jego użyciu pozostaje 15% tłuszczu ) . W wyniku procesu rafinacji oleje pozbawione są wysokowartościowych składników np. witaminy E , żelaza , magnezu , wapnia , miedzi , fosforu , beta-karotenu i chlorofilu. W związku z zastosowaniem wysokiej temperatury nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans . To własnie tłuszcze trans mają niewłaściwy wpływ na zdrowie .

Oleje nierafinowane – nie są one tak często klarowne i nie posiadają  tak długich terminów do spożycia jak oleje rafinowane . Posiadają natomiast cały szereg naturalnych składników odżywczych , minerałów , witamin , niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz składników antyoksydacyjnych i prozdrowotnych . Oleje nierafinowane nie tracą witaminy E która jako naturalny konserwant chroni je przed jełczeniem . Posiada on najwyższą jakość EXTRA VIRGIN czyli jest czysty , bez domieszek , niezawierana utleniaczy , dzięki czemu jest o wiele zdrowszy. Jest olejem z pierwszego tłoczenia , jest tłoczony na zimno i nieoczyszczonym , jest biały , w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz , ma naturalny kokosowy zapach , można go przechowywać niemal w każdych warunkach. W jego skład wchodzi 100% naturalnego oleju kokosowego.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping